Toate blogurile gay pe care le-am găsit în ultimii ani (116 - actualizat septembrie 2014)

vineri, 15 ianuarie 2010

1984. George Orwell


"Dacă vrei să ascunzi un secret trebuie să-l ascunzi de tine însuţi !" îşi spunea protagonistul în clipele în care era sigur că torţionarii, fără ajutorul telepatiei, reuşeau totuşi să-i citească gândurile. O'Brien, pe care îl crezuseră membru al mişcării de rezistenţă, acum cunoscându-i adevărata calitate de membru al "poliţiei gândirii" şi totuşi admirându-l în continuare, îi dezvăluie viitorul crunt decis în urma gravului delict de al dispreţui pe "Fratele cel Mare" şi implicit şi Partidul: "Te vom strivi până la acel punct de unde nu mai există întoarcere. Ţi se vor întâmpla lucruri din care nu-ţi vei mai reveni în vecii vecilor, nici dacă ai trăi o mie de ani. Niciodată nu vei mai fi capabil de sentimente omeneşti normale. Totul va fi mort în tine, totul. Niciodată nu vei mai fi capabil să iubeşti, să ai un prieten, să te bucuri de viaţă, să rîzi, să fii curios, sau curajos, sau integru. Ai să fii găunos. Noi aici te stoarcem de tot ce ai în tine şi pe urmă te umplem cu noi înşine."

Winston Smith, eroul nostru, în momentul în care-şi imaginează momentul morţii, sleit de puteri şi desfigurat de bătăi este împăcat cu sine şi aşteaptă ca totul să se termine:"Să mori cu ura în suflet- asta înseamnă libertate!" Modificarea istoriei, lupta pentru putere, păstrarea ei, menţinerea stării de panică, de război, progresul durerii, anularea oricărei idei potrivnice politicii Oceaniei sunt concepte care construiesc cu succes punctul culminant al romanului, care constă în demascarea totală a răului în acţiune. Smith susţine cu tărie că Partidul este vulnerabil prin simplul fapt că toate lucrurile cunosc un sfârşit şi istoria echilibrează oarecum cele două sfere duale ale existenţei.

Este o carte atât de necesară pentru înţelegerea istoriei moderne şi pentru evoluţia ei în viitor. Că vom ajunge să trăim o utopie sau o distopie contează doar dacă vom păstra ceea ce ne face oameni, chiar fiind singurii, alcătuind o minoritate cu un singur membru.

2 comentarii:

  1. 1984 este extraordinara si nu imi imaginez vreun moment cand va deveni irelevanta pentru felul in care functioneaza vointa de putere. Cu toate astea distopia din Brave New World mi se pare mai amenintatoare. Amandoua insa vorbesc in esenta despre acelasi lucru si bine zici, sunt absolut necesare.

    RăspundețiȘtergere